Awokado ma bardzo dużo wartości odżywczych i łatwo przyswajalnych kwasów. Dodatkowo pokaże, że jajko w koszulce to inna forma  jedzenia jajek, która nie musi być nudna. Jest to moje ulubione śniadanie.

 awokado-z-jajkiem-w-koszulce-i-z-salatka-pomidorowa-371.jpg

Białko Tłuszcze Węglowodany strawne Wart. energet.
[g] [g] [g] [kcal]
16 35 24  ok. 470

SKŁADNIKI:

½ awokado (zużywamy połówkę, którą odłożyliśmy do lodówki  w I dniu)

2 jajka

łyżka octu

¼ łyżeczki soli

1 pomidor

łyżka oliwy z oliwek

natka pietruszki

kromka razowego chleba

10 g masła

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczniemy od jajka w koszulce. Jajko wbijamy do małej okrągłej miseczki. Wlewamy około 300 ml wody do garnka, podgrzewamy do 95 st. C, dodajemy ocet i sól. Zmniejszamy płomień na minimalny. Łyżką robimy wirek, mieszając wodę, a następnie wlewamy jajko, wkładając prawie miseczkę do wody. Lekko mieszamy i trzymamy jajko ok. 3 min, starając się, aby woda nie zagotowała się i  nie spadła temperatura. Wyciągamy jajko z wody łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody z lodem. Spowoduje to, że jajko nam się nie przegrzeje. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.

Pomidora sparzamy (możemy w tej samej wodzie, w której  było jajko), kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, natkę pietruszki, możemy doprawić solą i pieprzem.

Jajko układamy w miejscu pestki awokado, do tego sałatka oraz chleb razowy (przepis tutaj) z masłem.