Przejdź do treści
Moja strona korzysta z plików cookies „ciasteczek”. Akceptuje – te ciasteczka są dietetyczne :)

Ryby i owoce morza

Ryby z racji tego, iż mieszkam nad morzem są nieodzownym elementem w moim tygodniowym menu. Sposobów na przygotowanie ryb jest bardzo dużo. W tym przepisie pokaże wam najprostszy z możliwych sposobów, który najbardziej lubię. Lubię go dlatego, że nie jest ciężki, nie jest tłusty i nie zagłusza smaku delikatnego mięsa ryby. I co ważne wykonuję się go bardzo szybko.

Jaką rybę wybrać? Ja wybieram rybę morską, nie hodowlaną, nie mrożoną. Najlepsza jest ta ze sklepu rybnego nie pakowana próżniowo. W poradach znajdziecie jak rozpoznać świeżą rybę i taką właśnie starajcie się kupić.

Moje TOP 5 ryb bałtyckich:

  1. TURBOT z rodziny flądrowatych, ale smakiem jego mięso jest bardziej sprężyste i podobne do smaku krewetki. Turbot dla mnie jest odkryciem tego lata, gdy prowadziłam sezonowo bar i codziennie serwowałam świeże ryby.
  2. FLĄDRA - spadła z 1 miejsca po odkryciu turbota :) Oprócz wady, iż najczęściej kupimy tuszkę  ma dużo ości to smak flądry, delikatnego soczystego mięsa jest naprawdę dobry.
  3. ŁOSOŚ, ale zdecydowanie bałtycki. Nie hodowlany z Norwegii. Jak usmażycie sobie bałtyckiego i norweskiego na pewno wyczujecie różnicę w smaku. Łosoś jest idealny do pieczenia w piekarniku, zapiekania w cieście francuskim, do mojego ulubionego tatara ect. Z łososiem w kuchni można się pobawić.
  4. ŚLEDŹ. Nasz polski z Bałtyku śledź, który przyrządzam na kilkanaście sposobów. Nie dość, że jest tani to jest bardzo zdrowy i jest bardzo wdzięczny do różnych śledziowych wariacji.
  5. DORSZ. Pomimo iż nad morzem dorsz jest kupowany najczęściej to u mnie jest na 5 miejscu. Ma niestety suche mięso i z racji intensywnych połowów ciężko dostać naprawdę gruby i dorodny filet z dorsza. Chcąc robić polędwice z dorsza trzeba kupić atlantyckiego, ale żeby dostać świeżego atlantyckiego graniczy to z cudem. Dorsza bardzo lubię zapiekanego w papilotach, w całości albo wędzonego.

Koniec tych opowieści czas zacząć gotować :)

10 ZASAD PRAWIDŁOWEGO RISOTTO - Risotto szafranowe z łososiem i brokułami

10 ZASAD PRAWIDŁOWEGO RISOTTO - Risotto szafranowe z łososiem i brokułami

Risotto jest nieco pracochłonne, ponieważ istotą dobrego risotto jest kleistość ryżu, która wytwarza się poprzez powolne gotowanie i ciągłe mieszanie. Ale warto spróbować zrobić je, jako wspaniałą alternatywę dla ryżu. Obiad od razu stanie się bardziej wykwintny. 

czytaj dalej
Wariacje śledziowe - tatar ze śledzia marynowany w limonce

Wariacje śledziowe - tatar ze śledzia marynowany w limonce

Dla wielbicieli ryb i śledzi coś nowego. Tatar ze śledzia marynowany w soku z limonki. Wato spróbować a przekonacie się, iż to świetne połączenie: słoność śledzi, kwasowość i aromat limonki, słodycz miodu oraz gorzkość musztardy francuskiej. Świeżości nada koper. Prawdziwa plejada smaku.

czytaj dalej
WSTĘP DO RYB

WSTĘP DO RYB

2016-01-11 Ryby i owoce morza

Znajdziecie tutaj porady odnośnie ryb. Kilka przydatnych zdjęć. Już niedługo filmiki filetowania.

czytaj dalej
Ryba po grecku z wędzoną papryką

Ryba po grecku z wędzoną papryką

2015-12-29 Ryby i owoce morza

Ryba po grecku to sztandarowe dnie, które u mnie w domu jest bardzo często. Szczególnie, gdy kupię większą ilość dorsza i całej na obiad nie zjemy. Wtedy dorabiam sos i wkładam do lodówki. Mamy lunch do pracy lub kolacyjkę. Z racji tego, iż bardzo często ją robię przeszła wiele metamorfoz. Oto jedna z nich, sprawdźcie sami jej smak.

czytaj dalej
Turbot smażony saute

Turbot smażony saute

2015-12-29 Ryby i owoce morza

Ryba saute to najprostszy sposób na usmażenie ryby, która będzie na pewno dobrze smakowała. Nie będzie ciężka, tłusta i nie zabijemy smaku ryby. Jak chce się delektować rybą to uwielbiam ten sposób - najprostszy, najszybszy i dla mnie jeden z lepszych. Potem możemy zrobić wariacje z dodatkami i sosami. Ale na początek spróbujmy dobrze usmażyć rybę.

czytaj dalej
Tatar z łososia bałtyckiego

Tatar z łososia bałtyckiego

Moją sztandarową i ulubioną przystawką i nie tylko, bo super się nadaje na kolacje, to tatar z łososia. Ja preferuje łososia bałtyckiego. Jest co prawda nieco droższy (około 59 zł/ kg) i ma mniej cieszący oko kolor, ale jest na pewno zdrowszy. 

czytaj dalej