Przejdź do treści
Moja strona korzysta z plików cookies „ciasteczek”. Akceptuje – te ciasteczka są dietetyczne :)

Warsztaty kulinarne dla dorosłych

Kursy indywidualne są stworzone, aby po ciężkim dniu lub tygodniu poświecić się pasji lub zdobyć wiedze kulinarną. Zapraszamy do wybrania interesującego tematu i zapisania się na wybrany kurs. Jeżeli chcieliby Państwo, aby powstał inny kurs, zapraszam do nadsyłania swoich propozycji mailowo.

Każde uczestnik otrzymuje fartuch i wszelkie niezbędne przybory kuchenne. Każda przygotowana potrawa kończy się wspólną konsumpcją, rozmową, wymianą doświadczeń przy lampce wina. Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni.

KURSY:

AUTORSKIE MENU MasterChef
Ludwika Dąbrowska
w godz. 10.00-16.00
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem 
NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

Ilość uczestników: 10 osób. Przygotujemy 6 potraw i 2 desery:
  • Dwie przystawki: wędzony tatar z łososia, carppacio z buraczanym duetem
  • Dwie zupy: bulion z kaczki z nutą egzotyczną, krem z białych warzyw
  • Dwa dania główne: pierś z kaczki flambirowana z likierem pomarańczowym, idealny stek wołowy
  • 2 desery: suflet czekoladowy, panna cotta

Autorski kurs pozwoli Państwu pokazać, w jaki sposób przygotować wykwintne danie dla rodziny oraz dla gości. Wspólnie przyrządzimy 6 dań wraz z dodatkami oraz dwa desery.

Oprócz wykonania dań opowiadamy o technikach, nowinkach kuchennych i ważnych zasadach podczas przygotowywania posiłków. Uczymy się dekorować i podawać dania.

Dodatkowo nauczymy się : filetować rybę, rozpoznawać i kupować rybę dobrej jakości, poprawnie przygotować bulion, omówimy najczęstsze błędny przy wykonaniu bulionów, podstawowe zasady przy przyrządzaniu zup - kremów, flambirować i łączyć nietypowe smaki, przyrządzać steki w 3 stopniach wysmażenia, przyrządzać idealne suflety i omówimy błędny przy ich wykonaniu. Do każdego dania będą przygotowywane dodatki. Po wspólnym gotowaniu każdy posiłek kończymy wspólną degustacją i rozmową przy lampce wina.

Zapewniamy w cenie kursu: fartuch ochronny, napoje (kawa, herbata, woda), pamiątkowe zdjęcie, dyplom z ukończenia kursu.

Należy się zaopatrzyć w wygodne obuwie zmienne.

DESERY(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

warsztaty-kulinarne-dla-doroslych-68.jpgKoszt: 200 zł
  • Beza
  • Biszkopty/torty
  • Suflety
  • Kruche szaleństwo
  • Panna cotta
Deser to zwieńczenie każdego posiłku. Na szkoleniu nauczysz się m. in.: nietypowego połączenia ciasta kruchego na różne sposoby, jak przygotować biszkopt idealny, jak pracować ze śmietaną, a także poznasz sekret doskonałego wypieku sufletów oraz idealnej bezy.

 MIĘSO I
godz. 17.00-20.00
Jeżeli jesteś zaintersowany kursem 
NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

 

Koszt: 220 zł
  • Trybowanie drobiu
  • Piekielny kurczak
  • Idealne steki
  • Tatar podwędzany
  • Idealna kaczka
  • Nowa odsłona bulionu
Sztuka przygotowania dobrego mięsa to wyzwanie. Oprawianie, czyszczenie, krojenie, rozbijanie, marynowanie, pieczenie, duszenie, gotowanie czy też smażenie powinno odbywać się wedle dobrych i sprawdzonych zasad. Dodatkowo w parze z umiejętnościami powinna iść dobra sztuka mięsa, dlatego uczestnicy dowiedzą się jak rozpoznać dobry jakościowo produkt.

OWOCE MORZA(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

Koszt: 250 zł
  • Ostrygi
  • Krewetki w kilku odsłonach
  • Małże św. Jakuba
  • Kalmary grillowane
  • Małże po prowansalsku
  • Marynowana ośmiorniczka po włosku
Przygotować dobre owoce morza to nie lada wyzwanie. Najpierw trzeba jednak zacząć od ich dobrego oprawienia. Na szkoleniu nauczysz się na co zwrócić uwagę przy zakupie świeżych owoców morza, jak je obrać, oczyścić i odpowiednio przygotować. Dodatkowo przygotujecie odpowiednie dodatki do owoców morza.

RYBY(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

Koszt: 250 zł
  • Wywar rybny
  • Sos rybny
  • Pstrąg pieczony w całości z masłem ziołowym
  • Ryba w soli
  • Tatar podwędzany z łososia
  • Smażony turbot
  • Śledź w 3 odsłonach
Przed wszystkim nauczysz się rozpoznawać te najświeższe ryby z dostępnych w sklepach. Na szkolenia nauczysz się ponadto filetowania, gotowania, wysmażania i pieczenia tych kulinarnych rarytasów, a także dowiesz się z czym je podawać, aby uwypuklić ich walory smakowe. Do każdej z ryb uczestnicy przygotują odpowiednie dodatki.

KUCHNIA WŁOSKA(wieczorowy, 16:30 - 19:30)


Koszt: 200 zł
  • Maca z dodatkami
  • Foccacia i grillowana papryka
  • Risotto szafranowe
  • Idealna pizza z pieca
  • Makarony w 3 odsłonach
Przybliżymy klimat Włoch i specyfikę ich dań i przypraw. Nauczysz się robić idealne risotto oraz pizze. Wypieczesz tradycyjne chleby włoskie: maca i foccacia oraz poznasz tradycyjne makarony włoskie. Nauczysz się je rozróżniać. Do każdej potrawy uczestnicy przygotują odpowiednie dodatki.

KUCHNIA POLSKA W NOWEJ ODSŁONIE(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

Koszt: 200 zł
  • Idealny schabowy z karmelizowanymi warzywami
  • Rosół z nutą orientu z kluseczkami
  • Golonka w piwie z kapustką
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Baba drożdżowa
Każdy doskonale zna kuchnie polską, przecież jemy ją od lat. Ale jak przygotować to samo danie w zupełnie innej odsłonie aby zaskoczyć wyglądem i oryginalnym smakiem. Opowiemy również o podstawach kuchni polskiej, podstawowych błędach i trikach o których w kuchni należy pamiętać. Poznamy produkty polskie zapomniane ale powracające do kuchni jarmuż, topinambur itp.

NA SUROWO – IDEALNE PRZYSTAWKI(wieczorowy, 16:30 - 19:30)
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem NAPISZ - wyznaczymy termin kursu!

Koszt: 200 zł
  • Ostrygi skąpane winegrettem
  • Carpaccio wołowe
  • Tatar wołowy
  • Tatar z łososia
  • Śledzie w 3 odsłonach
Moje ulubione szkolenie. Pokaże jak w prosty sposób przygotować na stół idealne przekąski bez gotowania, wielogodzinnego stania w kuchni i pocenia się przy kuchence. To pomysł na szybkie i efektowne uraczenie nawet niespodziewanych gości.

BĄDŹ FIT NA WIOSNĘ

Temat warsztatów - Komponowanie zdrowych 5 daniowych posiłków

Aby się zapisać przejdź do kalendarza rezerwacji.

warsztaty-kulinarne-dla-doroslych-111.jpg

Koszt: 220 zł


Przygotujemy zestaw 5-daniowy oraz zdrowe koktaje i smoothie: 

  • zestaw 5-daniowy
  • odchudzimy tradycyjne dania 
  • przyrządzimy pyszne i zdrowe II śniadania które każdy z domowników z chęcią zabierze do pracy, szkoły
  • zastosujemy nowości i super food
  • dowiemy się o prawidłowym łączeniu składników, tak aby wchłaniać wszystkie witaminy z pożywienia

Wykorzystam wiedzę zdobytą na studiach z technologii żywienia i współpracy w cateringu dietetycznym. Wspólnie przyrządzimy dzienny zestaw idealnie skomponowanych 5ciu posiłków pod gust każdego z uczestników kursu.

Zapoznacie się Państwo z nowościami tzw. żywności super food.

Dodatkowo nauczymy się: przyrządzać, koktaje, smoothie, prawidłowej obróbki termincznej warzyw, krojenia, porcjowania, wyliczania kalorii i zdrowego komponowania posików.  Do każdego dania będą przygotowywane dodatki. Po wspólnym gotowaniu każdy posiłek kończymy wspólną degustacją i rozmową przy pysznym koktaju.

Każdy z uczestników otrzyma przepisy przyrządzonych dań, dyplom ukończenia warsztatów oraz pamiątkowe zdjęcie z autografem.