Każda kobieta, mając mnóstwo obowiązków, nie ma zbyt  dużej ilości czasu, tym bardziej na pieczenie chleba. Ten chleb dla całej rodziny wystarczy na minimum 3 dni, a wymaga 7 min pracy, 30 min rośnięcia i 1 godziny pieczenia. Na mojej stronie znajdziecie przepis na tradycyjny chleb na zakwasie, ale czas, jaki trzeba mu poświęcić,  to ok. pół dnia.

ulubiony-chleb-w-35-min-chrupiacy-zytnio-orkiszony-z-ziarnami-i-platkami-owsianymi-369.jpg
SKŁADNIKI:

1 kg ulubionej mąki (łączę mąkę orkiszową z mąką razową 2000)

2 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej)

½ łyżeczki cukru

ziarna wg uznania, np. 50 g dyni, 50 g słonecznika, 50 g płatków owsianych, 50 g nasion goji

2 szklanki mleka

1 szklanka ciepłej wody

1 szklanka gorącej wody

kostka drożdży

PRZYGOTOWANIE:

Składniki dzielimy na dwie miski.

Mąkę, sól, cukier i ziarna wrzucamy do jednej, wszystko mieszamy.

W drugiej misce łączymy mleko, wodę, drożdże  i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.

  Płynne produkty wlewamy do miski z mąką i mieszamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min.

Przelewamy do keksówek (używam silikonowych), jeżeli są metalowe, obłóżcie je papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem i oprószcie mąką.

Pieczemy 1 godzinę w 200 st. C, lekko studzimy i  wyjmujemy  z foremek na rusztową blaszkę, aby odparował. Najlepszy jest ciepły z masełkiem...