SKŁADNIKI:

  • 1 l bulionu do wyboru: warzywny lub mięsno-warzywny
  • 500 gram dyni może być mrożona
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1,5 cm imbiru w korzeniu
  • 50 ml wina białego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskany)
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 30 dag masła
  • sól, pieprz, cukier
  

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni, na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę cebule szalotkę, następnie czosnek i pokrojony w drobną kostkę korzeń imbiru. Zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy dynie i przesmażamy, doprawiamy przyprawami curry, imbirem, dolewamy sok z pomarańczy. Chwilkę przesmażamy aż dynia zaczyna się rozwarstwiać. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wrzucamy 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gdyby zupa wyszła za gęsta (zależy to od wielkości ziemniaków) dolewamy naszego bulionu z bazy.

Na wierzch można dodać: grzanki z chleba tostowego przesmażone na oliwie z oliwek lub śmietanę kremówkę. Moje dzieci uwielbiają ptysie do zupy.