Przejdź do treści
Moja strona korzysta z plików cookies „ciasteczek”. Akceptuje – te ciasteczka są dietetyczne :)

Zupy

Barszcz czerwony na zakwasie z dobieranymi ziemniakami z chrupiącym bekonem

Barszcz czerwony na zakwasie z dobieranymi ziemniakami z chrupiącym bekonem

2016-04-03 Zupy

Jest to moja ulubiona zupa. Barszcz przygotowuję na zakwasie buraczanym, na który przepis znajdziecie na mojej stronie.

czytaj dalej
Wielkopolski żur na kiszonym zakwasie z nutą chrzanową

Wielkopolski żur na kiszonym zakwasie z nutą chrzanową

2016-03-24 Zupy

Tradycyjny barsz biały w nowym wydaniu z nutą grzybów, chrzanu.

czytaj dalej
Kiszenie żuru - fakty i mity

Kiszenie żuru - fakty i mity

2016-03-11 Zupy

Podstawą dobrego żurku jest zakwas. Spróbujcie zrobić go samemu a na pewno nie pożałujecie. 

czytaj dalej
ZUPA POMIDOROWA - KREM Z POMIDORÓW Z POLSKIM PESTO

ZUPA POMIDOROWA - KREM Z POMIDORÓW Z POLSKIM PESTO

2016-01-05 Zupy

Ulubiona zupa moich dzieci. Jest pełnowartościowym posiłkiem, świetnie smakuje i zdecydowanie różni się od tzw. pomidorówek naszych babci. Nazwałabym to musem lub kremem z pomidorów.

czytaj dalej
DEMI GLACE wywar ciemny z kości i warzyw

DEMI GLACE wywar ciemny z kości i warzyw

2016-01-05 Sosy i dresingi Zupy

Demi glas to podstawa sosów w bardzo dobrych restauracjach. Aby twój sos był pełny smaku, aromatu użyj bazy demi glace. Długo się go przygotowuje ale naprawdę warto. Robimy raz na jakiś czas bo świetnie się go przechowuje np. mrożąc.

czytaj dalej
BULION MIĘSNO - WARZYWNY

BULION MIĘSNO - WARZYWNY

2016-01-05 Zupy

Ja najczęściej używam właśnie tego bulionu do swoich zup. Na podstawie tego bulionu tworzy się tzw. jasne buliony można je przyrządzić nie z kości ale również z mięsa: wołowego, cielęcego czy drobiu. Poniżej kilka wskazówek co zrobić aby bulion był klarowny.

czytaj dalej