Przejdź do treści
Moja strona korzysta z plików cookies „ciasteczek”. Akceptuje – te ciasteczka są dietetyczne :)

Sosy i dresingi

Tahina do hummusu

Tahina do hummusu

2016-01-17 Sosy i dresingi Zdrowo

Tahina to dodatek do wielu dań izraelskich. Na moim blogu znajdziecie zastosowanie jej np. do hummusu. Warto zrobić ją samemu.

czytaj dalej
DEMI GLACE wywar ciemny z kości i warzyw

DEMI GLACE wywar ciemny z kości i warzyw

2016-01-05 Sosy i dresingi Zupy

Demi glas to podstawa sosów w bardzo dobrych restauracjach. Aby twój sos był pełny smaku, aromatu użyj bazy demi glace. Długo się go przygotowuje ale naprawdę warto. Robimy raz na jakiś czas bo świetnie się go przechowuje np. mrożąc.

czytaj dalej
Majonez

Majonez

2016-01-05 Sosy i dresingi

Do dzisiaj pamiętam smak majonezu mojej babci. Był to rytuał kręcenia majonezu. Dziadek mając silne ręce ucierał a babcia dolewałam oliwy i kontrolowała, a ja palcem go co chwile próbowałam :) 

czytaj dalej
WINEGRETE

WINEGRETE

2016-01-05 Sosy i dresingi

Używany do zaprawiania różnych potraw nie tylko sałat, np.: makarony, kasze kuskus, młode ziemniaki. Dressingiem możemy też skropić ryby, grillowanego kurczaka, wątróbkę czy steki. Przygotowaną większość ilość sosu można przechowywać w lodówce, wstrząsnąć przed użyciem dodając tylko świeżo posiekanych ziół.

czytaj dalej
Klasyczne pesto

Klasyczne pesto

2015-12-29 Sosy i dresingi

KLASYCZNE PESTO
Pesto dodaje zazwyczaj do różnego rodzaju makaronów, sałatek lub nawet zup (krem z pomidorów). Przygotowany wcześniej można świetnie przechowywać w lodówce. Wystarczy włożyć w butelkę z dozownikiem z dziurką i mamy świetnie przygotowaną dekorację talerza.

czytaj dalej
Aromatyczne oliwy

Aromatyczne oliwy

Taka aromatyczna oliwa jest rewelacyjna do skropienia warzyw, grillowanej ryby, kurczaka czy do sporządzenia sosu winegretem. Oliwa aromatyzowana dodaje potrawie smaku i niepowtarzalnego charakteru.

czytaj dalej