majonez-76.jpgSmak sałatki warzywnej z majonezem własnej roboty jest o niebo lepszy od wszystkich które kupisz w sklepie. Aby zrobić dobry majonez trzeba się trochę napracować, ponieważ najlepszy jest ręcznie kręcony. Robiąc go w blenderze czy robocie kuchennym będzie miał bledszą barwę i będzie bardziej płynny. Przedstawię wam w jak prosty sposób można tworzyć smakowe majonezy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: przygotowanie 40 min.
ILOŚĆ PORCJI:  300 ml
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 3/5


SKŁADNIKI:

300 ml oliwy z oliwek extra vergine lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 żółtka (najlepiej wiejskie muszą być świeże)
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu z białego wina

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka, ocet, sól i pieprz oraz musztardę włóż na do miski i ubijaj okrągłą trzepaczką aż masa będzie gładka i kremowa. Nabierz kilka kropki oliwy i wkrop do masy energicznie mieszając. Można robić majonez samemu, ale pomocnik, który będzie wlewał oliwę na pewno się przyda.
Kontynuuj ubijanie, najpierw dodając oliwy po kropli a potem możesz zwiększyć ilość oleju do równomiernej stróżki ale upewniając się iż olej równomiernie się wchłania. Tym sposobem robiąc otrzymamy gęsty majonez. Na końcu dodaj 1/2 łyżki zimnej wody, aby ustabilizować konsystencje. Posmakuj i dopraw według uznania.

MAJONEZ PIERNIKOWY: do majonezu na koniec dodaj 1 łyżkę przyprawy do pierników.
MAJONEZ KREWETKOWY: pancerze krewetek osuszone gotuj około 15 minut w oliwie. Ostudź oliwę i wykorzystają ją do robienia majonezu zamiast oliwy z oliwek. Dopraw papryką czerwoną.
MAJONEZ CZOSNKOWY: 3-4 ząbków czosnku zblanszuj przez około 1 minutę we wrzątku, rozgięć i rozmieszaj z gotowym majonezem.

RADA NA ZWARZONY MAJONEZ: Jeżeli majonez się zważył można go naprawić. W oddzielnej misce ubij żółtko z solą, pieprzem i musztardą  (etap I u góry) a potem dodawaj po trochę zważonego majonezu i energicznie ubijaj. Powinien ponownie się zemulgować.