aromatyczne-oliwy-66.jpg

CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 min.
ILOŚĆ PORCJI: 3 butelki po 0,7l
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 1/5

SKŁADNIKI:

"Oliwa rozmarynowo czosnkowa"
0,7 l dobrej jakości oliwy z oliwek
kilka listków świerzej szałwi

"Oliwa chillii ostra"

0,7 l dobrej jakości oliwy z oliwek
1 papryczka chilli
1 suszona papryczka chili
1 łyżeczka czubata suszonych płątków chilli

"Oliwa szałwiowa"

0,7 l dobrej jakości oliwy z oliwek
kilka gałązek śweżego rozmaryn
4 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE BAZY:

Oliwę należy podgrzać do 90 st. C. około 2-3 minut, aby zniszczyć w ziołach i innych przyprawach jakiekolwiek bakterie. Dodać, których z poniższych składników a następnie przelać do butelek i szczelnie zamkną, gdy jest jeszcze gorąca. Przelewamy do butelek wysterylizowanych - sparzonych wrzątkiem i osuszonych lub wymytych w zmywarce 90 st. C. Proponuje użyć oliwę rafinowaną z oliwek nie ma sensu aromatyzować dobrej, jakości oliwy extra vergine.

Warianty:

I. Umyj gałązki rozmarynu, osusz. Czosnek pokrój na plasterki, możesz dodać też całe ząbki i przesmaż ok. 2 minut w odrobinie oliwy z oliwek, aby lekko się zarumienił.  Dodajemy do Bazy. Można użyć czosnku samodzielnie ususzonego (w domowej suszarce do grzybów) wtedy nie musimy smażyć tylko zatapiamy w oliwie i podgrzewamy jak wyżej 90 st. C - 2 min.

II. Świeżą chili pokrój na plastry i podsmaż na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Do bazy dodajemy przesmażoną chili i 1 papryczkę suszoną do podgrzanej oliwy. Dodatkowo można dodać przyprawę: chilli w płatkach dla osób, które lubią ostrzejsze smaki. Podgrzewamy całość 2-3 minut.

III. Umyj gałązki szałwii, osusz i dodaj do przygotowanej bazy.