pasta-tahini-do-hummusu-219.jpgSkładniki:

1 szklanka sezamu

2 łyżki ulubionej oliwy

Przygotowanie:

Rozgrzać mocno suchą patelnie, zmniejszyć płomień i prażyć sezam na złoty kolor. W zależności od wielkości patelni można uprażyć jednorazowo. Ja prażę sezam na 2 partie po ½ szklanki. Bardzo trzeba go pilnować. Kiedy sezam zacznie się złocić i intensywnie pachnieć, zsypujemy go z patelni. Gdy cały sezam uprażymy blendujemy. Ja wypróbowałam iż przed blendowaniem wrzucam do moździerza i ugniatam. Jeżeli nie macie czasu po prostu go blendujcie.

Ja wykorzystuje blender ręczny, ponieważ co chwile trzeba zbierać sezam ze ścianek. Po około 10 minutach zacznie gęstnieć. Blendujemy do chwili jednolitej masy. Wytworzy się nam gęste sezamowe masło. Masa musi być idealnie gładka i kremowa.

Jeżeli masa jest nie wystarczająco kremowa należy dodać około 2 łyżek oliwy z oliwek i ponownie zmiksować.

Pastę możemy przechowywać szczelnie zamkniętą około miesiąca. Warto zrobić większą ilość.