klasyczne-pesto-64.jpgCZAS PRZYGOTOWANIA: przygotowanie 10 min.
ILOŚĆ PORCJI:  300 ml
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 1/5

SKŁADNIKI:

120 ml oliwy z oliwek extra vergine
50 gram orzeszków piniowych
50 gram ząbków czosnku
50 gram parmezanu
30 gram liści bazylii
sól, pieprz świeżo mielony

PRZYGOTOWANIE:

Orzeszki przesmaż na suchej patelni.
Czosnek obierz i lekko posiekaj, parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do blendera wrzuć orzeszki, czosnek, parmezan i miksuj aż będą drobne okruchy. Dodaj umytą i osuszoną bazylię i lej cienką strużką oliwę. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Przełóż pesto do butelki, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce do tygodnia.

Jeżeli chcemy użyć pesto do dekoracji rozcieńcz pesto 3-4 łyżkami wody lub sosu winegret.

POLSKIE PESTO:
zamiast bazylii można użyć natki pietruszki