tatar-wolowy-idealny-80.jpg

czas przygotowania: 20 min. 
ilość porcji: 2 
stopień trudności: 1/5 

SKŁADNIKI:


50 dag polędwicy wołowej albo udźca
2-3
łyżek oliwy z oliwek (może być smakowa)
3 szt. ogórk
i konserwowe
2 szt. cebul
e szalotki
100 gram grzybk
ów konserwowych
1
żółtko
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Tniemy mięso w najcieńsze plastry w poprzek włókien, a następnie w jak najcieńsze paski a następnie siekamy. Ja jestem zwolenniczką właśnie siekania a nie mielenia mięsa. Dla małej ilości porcji warto posiekać ręcznie nie będziemy czuli posmaku metalu.
WA
ŻNA RADA!!! Aby mięso nie ściemniało dodajemy trochę gazowanej wody. Zawarty dwutlenek węgla nie pozwoli ulatniać się mięsu i tym samym nasz tatar nieściemnieje.
W kostk
ę w osobnych naczyniach kroimy szalotkę, lekko solimy, aby zmiękła.
W kostk
ę kroimy ogórek konserwowy i po pokrojeniu lekko odciskamy, aby puścił sok, które odlewamy.
Kroimy grzybki równie
ż w kostkę.
Ja wszystkie sk
ładniki tatara łącze ze sobą i doprawiam. Ale jeżeli chcecie można podać osobno.
Wszystkie sk
ładniki łączymy, dodaje 2 łyżki oliwy z oliwek (może być oliwa smakowa) doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtko.
Dla bezpiecze
ństwa jajko zanurzcie we wrzątku, policzcie do 5 i wyciągnijcie z wody. W ten sposób zabijemy ewentualne nieproszone bakterie, które są na skorupce.
Świetnie do tego pasują grzanki czosnkowe, które znajdziecie w przepisach.
Smacznego