szparagi-z-kieszonka-z-szynki-zapiekane-pod-beszamelem-424.jpg


SKŁADNIKI:

6  szparagów (białe/zielone)

2 łyżki octu

1 łyżka cukru

50 g parmezanu

2 plastry szynki parmeńskiej

2 plastry mozzarelli

4 pomidory suszone

2 łyżki mąki

400 ml mleka 3,2%

100 ml wody ze szparagów

sól himalajska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Tak przygotowane wkładamy do gotującej się wody z cukrem, odrobiną soli i octem. Parzymy około 4 minut, nie wkładając ich górnej części. Super, jeżeli macie specjalny garnek do szparagów. Wody nie wylewamy, przyda nam się do sosu. Ugotowane szparagi, oprócz kwiatu, kroimy na skośne kawałki grubości ok. 1 cm.

Sos: W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki i zagotowujemy ją, łącząc z masłem. Wlewamy 400 ml mleka i 100 ml wody ze szparagów. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Szparagi owijamy szynką, w środek wkładając pomidory suszone  i mozzarellę. Tak owinięte szparagi wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy beszamelem. Zapiekamy około 10 min w temperaturze 170 st. C.

Smacznego