SKŁADNIKI:
smalczyk-ze-skwarkami-jablkiem-i-tymiankiem-506.jpg

500 g mielonego podgardla i słoniny

2 duże jabłka winne

2 duże cebule

świeży tymianek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wkładamy do dużego garnka i na wolnym ogniu wytapiamy tłuszcz. Z mięsa muszą powstać chrupiące skwarki, dopiero wtedy smalec jest gotowy do dalszego użycia. Potrwa to około 2 h.

Na patelni w międzyczasie szklimy drobno posiekaną cebulę w kostkę. Do smażenia używamy 3 łyżek smalcu, który już nam się wytopił w garnku. Do cebulki dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekany świeży tymianek. Opcjonalnie możemy dodać pokrojone i wcześniej namoczone suszone grzyby. Gdy wszystkie składniki ładnie nam się połączą, przelewamy je do garnka z wytopionym tłuszczykiem. Łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do naczynia, w którym chcemy przechowywać smalczyk i chłodzimy. Podczas chłodzenia warto zamieszać smalec, aby skwarki i cebulka nie opadły na dno.