Poznaliśmy już przepisy na „serowy” dip z ziemniaka, zdrowe warzywne czipsy i niesamowite fasolowe brownie. Jakie inne, niskokaloryczne i pyszne przekąski można wyczarować bez dodatku soli, tłuszczów i wzmacniaczy smaku?

Po lekturze pierwszego artykułu o zdrowych przekąskach na pewno już wiecie, że „zdrowe słodycze” to nie oksymoron. Jeżeli jesteście łasuchami i trudno zaspokoić zarówno Wasz apetyt, jak i kulinarną ciekawość, koniecznie zapoznajcie się z kolejnymi pomysłami na zdrowe przekąski!

Owocowy szejk

Koktajle mleczne dostępne w sieciach fast food, nawet jeśli są owocowe, trudno nazwać bombami witaminowymi. Z pewnością są za to bombami kalorycznymi. Lwia część ich składu to cukier; resztę stanowi mleko z nieznanego źródła, barwniki, aromaty oraz wzmacniacze smaku. Mimo złej sławy, szejki są uwielbiane przez klientów fast foodów, zwłaszcza dzieci. Na szczęście nie ma nic prostszego niż przygotowanie domowego koktajlu mlecznego. Taki szejk jest nie tylko zdrowszy, ale i znacznie smaczniejszy, dzięki naturalnym i świeżym składnikom. Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, zaś cukier – ksylitolem, miodem lub stewią. Po zmiksowaniu z ulubionymi owocami, uzyskamy koktajl doskonały: pyszny i zdrowy.

Ciastka

Bardzo często ciasteczka, które na opakowaniu mają napis „fit”, rozczarowują po pobieżnej analizie ich składu. Takie sklepowe smakołyki ładuje się różnego rodzaju spulchniaczami oraz wzmacniaczami smaku. Nie mówiąc o wysokiej zawartości cukru oraz glutenie, którego część osób unika jak ognia. Alternatywą dla marketowych ciasteczek są te, upieczone samodzielnie w domowym zaciszu. Przy domowych wypiekach można łatwo zastąpić składniki, które nie cieszą się dobrą sławą, takie jak biała mąka, czy cukier.

Batoniki muesli

Domowe batoniki muesli są doskonałym rozwiązaniem w przypadku napadów głodu. Liczba składników, które możemy do nich dodać jest ograniczona tylko naszą wyobraźnią J Najważniejsze jest to, aby masa się dobrze kleiła, tak aby po upieczeniu batoniki nie rozsypały się. „Kleidłem” może być masło orzechowe, miód, olej, syrop klonowy, zmielone daktyle... Po zmieleniu masę trzeba wyłożyć na blachę, upiec, a po ostudzeniu – pokroić na batoniki.

Prażone pestki, nasiona i orzechy

Niektórzy nie wyobrażają sobie spotkania, czy seansu filmowego bez chrupania orzeszków lub popcornu. Niestety obie te przekąski zawierają mnóstwo soli, a w przypadku orzeszków, również i tłuszczu. Świetną alternatywą są uprażone pestki słonecznika lub dyni, sezam albo ulubione orzeszki. Prażyć je można na patelni (oczywiście bez tłuszczu) lub w piekarniku.

***

Na pewno podczas czytania powyższych propozycji, do głowy wpadły Wam inne pomysły na zdrowe słodycze. Pamiętajcie, że kuchnia to pole do popisu dla wyobraźni! Zatem działajcie, eksperymentujcie i bawcie się dobrze :)