Świetny pomysł jako alternatywa dla nudnych kanapek. Polecam pastę z łososia z orientalną nutą limonki. I śniadanie może być kolorowe, smaczne i zdrowe.

pasta-z-lososia-wedzonego-z-nuta-limonki-311.jpg [miniatura]SKŁADNIKI:

100 g łososia wędzonego na zimno

skórka z ¼  limonki

natka pietruszki

dwa jajka

¼ czerwonej cebuli

opcjonalnie: kilka czarnych oliwek

2 kromki chleba razowego

kilka liści sałaty

 

PRZYGOTOWANIE:

Łososia pokrójcie w drobną kostkę, jajka ugotujcie na twardo i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Drobno pokrójcie skórkę z ¼ limonki (wcześniej skórkę sparzycie wrzątkiem). Posiekać natkę pietruszki, ¼ cebuli czerwonej pokrójcie w drobną kostkę, posólcie, aby nieco zmiękła. Dodatkowo możemy dodać czarne oliwki pokrojone w  kostkę. Wszystko wymieszajcie z 2 łyżkami sosu winegret (przepis tutaj)