ogorki-malosolne-z-lisciem-czarnej-porzeczki-423.jpg
SKŁADNIKI:

2 kg ogórków gruntowych

2 l wody mineralnej

4 łyżki soli morskiej gruboziarnistej

4 ząbki czosnku

zestaw do kiszenia (koper zielony, liść chrzanu, kwiat kopru, korzeń chrzanu ok. 5 cm)

2 liście z krzewu czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę z solą. Na 1 l wody dodajemy 2 czubate łyżki soli morskiej. Po zagotowaniu odstawiamy do ostudzenia.

W tym czasie myjemy ogórki.

W dużym słoju układamy na dnie liść chrzanu, zielony koper, ogórki (pionowo lub poziomo, w zależności od szerokości słoja). Z boków warstwy układamy po 2 ząbki czosnku oraz po 1 liściu chrzanu. Układamy tak aż do końca słoja. Z boku wciskamy pokrojony w słupki obrany korzeń chrzanu. Na wierzchu układamy liść chrzanu, kwiat kopru. Zalewamy chłodną zalewą z solą – musi przykryć wszystkie składniki.

Pozostawiamy słój w temperaturze pokojowej. Po około 3 dniach mamy ogórki małosolne.  Kiedy osiągniemy pożądany przez nas stan ukiszenia, wstawiamy ogórki do lodówki.