Każdy uwielbia naleśniki. Na moim blogu zdradze wam niebanalne pomysły na naleśniki.

SKŁADNIKI:nalesniki-fit-ze-szpinakiem-i-chlorella-573.jpg [miniatura]

1 jajko

400 ml mleka

100 ml wody

250 g mąki

75 g masła (50 g do masy, 25 g do smażenia)

pół łyżki chlorelli (kupuję w BRAT.PL)

2 garści szpinaku (użyłam szpinaku baby świeżego)

500 g twarogu

pęczek rzodkiewek

sól, pieprz

opcjonalnie jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na naleśniki: do malaksera wkładamy umyty szpinak, wsypujemy chlorellę i miksujemy ze 100 ml wody na jednolitą masę. Łączymy ją  z pozostałymi składnikami: jajkiem, mąką, mlekiem, odrobiną soli oraz 50 g roztopionego masła. Masa powinna być jak lejąca się śmietana.

Na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej masłem, smażymy naleśniki z obu stron.

Farsz: rzodkiewkę ścieramy  na małych oczkach, dodajemy  do rozdrobnionego widelcem twarogu, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli twaróg jest zbyt suchy, dodajemy jogurt naturalny. Przekładamy naleśniki farszem.