Kisimy ogórki, kapustę, jabłka ale dlaczego nie szparagi? Sama byłam ciekawa smaku kiszonych szparag, jeżeli Wy też! Wypróbujcie koniecznie. Są pyszne.
SKŁADNIKI:
szparagi zielone
1 l wody
0,5 l octu winnego
2 łyżeczki soli
2 szklanki cukru
kilka ostrych papryczek
kilka gałązek szałwii i tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi obieramy odkrawając zdrewniałe końce. Przygotowujemy zalewę: do wody dodajemy sól i zagotowujemy.
W słoiku układamy szparagi (ja układam na przemian główkami do dołu i do góry) przekładając je liśćmi porzeczki i koprem. Do każdego słoika dodajemy po 2-3 ząbków obranego czosnku (w zależności od wielkości słoika, ja na swój słoik dałam 2 ząbki czosnku). Pokrojony w słupki chrzan. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pozostawiamy na przykrywkach do ostygnięcia. Szparagi są ukiszone po ok. 5 dniach, a im dłużej postoją, tym będą kwaśniejsze. Jeżeli nie lubimy zbyt kwaśnych po 5 dniach wstawiamy do lodówki lub pasteryzujemy ok 5 min od zagotowania wody. Powstrzyma to proces kiszenia.
Przepis na marynowane szparagi w zalewie słodko-kwaśnej znajdziecie tutaj