Kisimy ogórki, kapustę, jabłka ale dlaczego nie szparagi? Sama byłam ciekawa smaku kiszonych szparag, jeżeli Wy też! Wypróbujcie koniecznie. Są pyszne.

kiszone-biale-szparagi-z-lisciem-porzeczki-i-pachnacym-chrzanem-i-koprem-448.jpg

SKŁADNIKI:

szparagi zielone

1 l wody

0,5 l octu winnego

2 łyżeczki soli

2 szklanki cukru

kilka ostrych papryczek

kilka gałązek szałwii i tymianku

 

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi obieramy odkrawając zdrewniałe końce. Przygotowujemy zalewę: do wody dodajemy sól i zagotowujemy.

W słoiku układamy szparagi (ja układam na przemian główkami do dołu i do góry) przekładając je liśćmi porzeczki i koprem. Do każdego słoika dodajemy po 2-3 ząbków obranego czosnku (w zależności od wielkości słoika, ja na swój słoik dałam 2 ząbki czosnku). Pokrojony w słupki chrzan. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pozostawiamy na przykrywkach do ostygnięcia. Szparagi są ukiszone po ok. 5 dniach, a im dłużej postoją, tym będą kwaśniejsze. Jeżeli nie lubimy zbyt kwaśnych po 5 dniach wstawiamy do lodówki lub pasteryzujemy ok 5 min od zagotowania wody. Powstrzyma to proces kiszenia.

Przepis na marynowane szparagi w zalewie słodko-kwaśnej znajdziecie tutaj