Ta skomplikowana nazwa to włoski omlet z jajek zapiekany w piekarniku. Odmiana jajecznicy, do której dodajemy ulubione warzywa.
Białko | Tłuszcze | Węglowodany strawne | Wart. energet. |
[g] | [g] | [g] | [kcal] |
38 | 36 | 17 | ok. 550 |
SKŁADNIKI:
1 duża cebula/szalotka
2 duże ząbki czosnku
2 jajka
50 g cukinii
50 g pomidorów koktajlowych
50 g szczypiorku, natki pietruszki
10 ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w pół piórka, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Następnie wrzucamy cukinię pokrojoną w półkola, pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Gdy warzywa lekko się zblanszują, dodajemy masę z roztrzepanych dwóch jajek doprawionych solą i pieprzem. Chwilę trzymamy pod przykryciem. Gdy dół omletu będzie ścięty, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 10 min, aż wierzch się zapiecze. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Świetnie smakuje również na zimno z ulubionym sosem - mój to pomidorowy.