carrpacio-buraczane-z-pini-i-gorgonzola-79.jpg

czas przygotowania: 20 min. czas gotowania:1-1,5 h
ilość porcji: 4
stopień trudności: 1/5 

SKŁADNIKI:

4 buraki średniej wielkości 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu (nie spadziowy)
1 ząbek czosnek
sałata do dekoracji
20 dag gorgonzoli
10 dag orzeszków pini

PRZYGOTOWANIE:

Buraki ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki.
Talerz natrzeć oliwą z oliwek i ułożyć plasterki buraka.
Przygotować sos mieszając: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu i 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Orzeszki uprażyć na suchej patelni aż się lekko zrumienią i posypać buraki.
Sałatę zmieszać z odrobiną oleju i ułożyć na talerzu. Pokruszyć ser. Udekorować.

Smacznego