Guacamole to oryginalna przekąska meksykańska na bazie awokado. Uwielbiam awokado i bardzo często wykorzystuję je do tworzenia potraw. A im częściej je jem, tym bardziej przepisy ewoluują w mojej kuchni. Oto moje autorskie guacamole.

SKŁADNIKI:autorskie-gutamole-z-figami-i-jajkiem-w-koszulce-554.jpg

2 kg ogórków gruntowych

2 l wody mineralnej

4 łyżki soli morskiej gruboziarnistej

4 ząbki czosnku

zestaw do kiszenia (koper zielony, liść chrzanu, kwiat kopru, korzeń chrzanu ok. 5 cm)

2 liście z krzewu czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE:

Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż się zrumienią. Musimy je podrzucać lub mieszać, aby nie spaliły się, bo będą gorzkie.

Do blendera wrzucamy obrane i pokrojone 1 awokado, skrapiamy je sokiem z limonki. Dodajemy pozostałe składniki: daktyle, orzechy, zioła i olej. Blendujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Ja tę pastę  stosuję na kanapki lub podaję z jajkiem w koszulce.

Idealne na  śniadanie.