Zamiast zawinąć gołąbki w kapustę białą czy włoską proponuje zrobić to z kapustą kiszoną. Kisząc kapustę szatkowaną z powodzeniem można włożyć całe główki kapusty, aby wykorzystać je właśnie do gołąbków. Kisząc kapustę wrzućcie też jabłka najlepsze są renety. Smak kiszonego jabłka obłędny!! Mam nadzieje, że uda wam się gdzieś kupić kapustę kiszoną w całości. Nadzienie przygotowałam z jelenia, ale do farszu dodałam oprócz ryżu kaszę jaglaną polecam również kaszę orkiszową. Zaczynamy?...

golabki-91.jpg

SKŁADNIKI:

500 gram mięsa mielonego z jelenia/możecie zastąpić wołowiną
100 gram grzybów suszonych
2 duże cebule
100 ml wina czerwonego
200 gram ryżu
150 gram kaszy jaglanej/orkiszowej lub zwykłego pęczaka
1 gałazka rozmarynu
sól, pieprz, jałowiec w ziarnach
puszka pomidorów
kilka plasterków surowego boczku wędzonego

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw wstawimy ryż i kaszę, bo gotuje się najdłużej. Płukamy 2 krotnie ryż w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji  1:2 (1 szklanka  ryżu do 2 szklanek wody).
RADA!!! Co zrobić, aby kasza jaglana nie była gorzka? Sparzamy ją 2 razy wrzątkiem, potem zalewam zimną wodą i odcedzamy.  Wrzucamy kaszę na wrzącą wodę ( proporcje wody do kaszy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu). NIE SOLIMY.
Kaszę i ryż gotujemy al'dente.
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (wywar zostawiamy), chwile gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i kroimy w kosteczkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy, dodajemy grzyby i doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Gdy wszystko mamy gotowe i ostudzone łączymy składniki na farsz. Mięso, do tego kasza i ryż, wszystkiego nie wrzucajcie proporcja musi być 1:1 (mięsa do ryżu z kaszą). Następnie cebula z grzybami. Dodajemy posiekane gałązki rozmarynu i doprawiamy całość solą pieprzem i rozgniecionymi ziarnami jałowca. Ma intensywny smak nie przesadźcie z nim. Mięso musi być wilgotne. Wiec dolewamy wina i jeżeli jest jeszcze suche dolewamy kilka łyżek wywaru z grzybów. Dokładnie łączymy składniki.
Liście ściągamy z kapusty lekko ścinając twarde części. W środek w formie rulonu dajemy farsz i zawijamy. Ja zawijam najpierw boki do środka a następnie roluje do końca liścia, a pozostałe po prawej i lewej stronie stożki wciskam do środka.
Na rozgrzanym oleju przesmażam na złoty kolor gołąbki. Da im to nieprawdopodobny smak i aromat. Po obsmażeniu przekładam do żaroodpornej brytfanki (może być do garnek lub do szybkowar). Zalewam całość wywarem z grzybów. Doprawiam puszkę pomidorów: solą i pieprzem oraz papryką ostrą. I zalewam jak sosem. Układam boczek, który da nam aromat wędzonego. Zapiekam pod przykryciem około 40 min. w temperaturze 180 st. C. Jeżeli gotujecie w garnku trzeba obrać podobny czas, ale gotujemy na wolnym ogniu, aby tylko bulgotały. W szybkowarze czas skracamy o połowę.
Kapusta kiszona jest już miękka i nie trzeba jej gotować tak długo jak tradycyjną biała kapustę.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem pomidorowym.

Smacznego