wielkopolski-zur-na-kiszonym-zakwasie-z-nuta-chrzanowa-364.jpgTradycyjny barsz biały w nowym wydaniu z nutą grzybów, chrzanu.

SKŁADNIKI:

2 litry wody

2 kg białej kiełbasy


1 kg włoszczyzny pokrojonej w julienne (zapałki)

500 ml zakwasu własnej roboty dostępny na mojej stronie www.ludwikadabrowska.pl

duża cebula


40 g suszonych grzybów


ziele angielskie
, liść laurowy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, majeranek

100 g boczku wędzonego, surowego

chleb razowy


świeży tymianek

mały słoik chrzanu

PRZYGOTOWANIE:

W wodzie parzymy białą kiełbasę przez około 40 min. Wyjmujemy ją, wrzucamy włoszczyznę pokrojoną w równe słupki (julienne). Dodajemy suszone grzyby (wcześniej namoczone w letniej wodzie przez 20 min.), liść laurowy i ziele angielskie.

Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kroimy w słupki boczek i przesmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Wyjmujemy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszcz po boczku wrzucamy 1 ząbek czosnku przekrojony na pół i przesmażamy grzanki z chleba razowego pokrojone na kawałki 0,5 cm x 0,5 cm. Mieszamy, aby czosnek się nie przypalił i grzanki były rumiane z każdej strony. Dodatkowo możemy pod koniec dodać świeży tymianek. Przesypujemy do miseczki  - wykorzystamy dopiero do dekoracji.

Do zupy dorzucamy zeszkloną cebulę oraz boczek. Dodajemy zakwas i czekamy, aż zupa zgęstnieje, delikatnie mieszając, aby nie przywarła do dna ani nie zagotowała się. Parzymy ją ok. 20 min. Doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem. oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem. Na koniec dodajemy pokrojoną w kawałki białą kiełbasę (ja ją grilluje na patelni grillowej na rumiano). Zupę podajemy z grzankami i dekorujemy świeżymi ziołami lub rzeżuchą.