SKŁADNIKI:
tagliatelle-z-sosem-kurkowym-507.jpg

2 cebule szalotki

1 ząbek czosnku

200 ml śmietanki kremówki 36%

200 g świeżych grzybów - kurek

50 ml białego wina

50 g masła

1 opakowanie makaronu tagliatelle

natka pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina cukru

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kosteczkę szalotkę. Wsypujemy szczyptę cukru, szklimy delikatnie. Osuszone, wyczyszczone kurki kroimy, a następnie wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli . Gdy kurki nabiorą temperatury (nie mogą puścić soku), dodajemy 50 ml wina i czekamy, aż wino zacznie bulgotać i odparuje. Zalewamy całość śmietaną kremówką i mieszając co jakiś czas, redukujemy sos – czekamy, aż zgęstnieje do pożądanej  przez nas konsystencji (około 5 min).

Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub przyrządzamy swój makaron (przepis znajdziecie na moim blogu). Makaron tylko odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą i dodajemy do sosu na patelni, delikatnie z nim łącząc. Podajemy posypany natką pietruszki.

RADA: Aby kurki były jędrne i nie były gorzkie, nie możemy pozwolić, aby puściły sok podczas wstępnego smażenia. Nie można ich za długo przyrządzać.