Oryginalna nazwa tej potrawy to boeuf Stroganow. Jak sama nazwa wskazuje,  przygotowywana  jest z polędwicy wołowej. Ja zaproponuję wersję tańszą, z wykorzystaniem schabu. To świetny pomysł na szybkie drugie danie podane z ulubioną kaszą.

SKŁADNIKI:strogonow-z-pieczarkami-i-ogorkiem-kiszonym-555.jpg

500 g schabu

250 g pieczarek

250 g kiszonego ogórka

3 cebule

100 ml śmietany kremówki 36%

łyżka pieprzu marynowanego zielonego

2 łyżki mąki

1 łyżka musztardy dijon

przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarna ziela angielskiego, 2  liście laurowe

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w paski długości 3,5 cm, a grubości ok. 0,5 cm. Przesmażamy je na oleju na rumiano. Najpierw mięso puści sok, a potem go wchłonie. Czekamy, aż się zarumieni. Następnie wrzucamy do garnka z ok. 0,5 l wrzącej wody.

Na maśle szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Przerzucamy ją do mięsa.

Kroimy pieczarki w półplasterki i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich woda. Wrzucamy je do garnka z mięsem i cebulą. Dorzucamy też ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz zielony marynowany.

Gdy mięso będzie kruche - po ok. 40 min - dodajemy pokrojonego w słupki długości 3,5 cm ogórka kiszonego. Pozostawiamy na ok. 7 min. Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ulubioną kaszą.