Spaghetti to ulubione danie moich dzieci. A skoro je uwielbiają staram się przemycać jak najwięcej warzyw i daje jak najlepszej jakości mięso.
Zapewniam smakuje wybornie.

SKŁADNIKI:

  • 400 gram dobrej jakości wołowiny lub cielęciny
  • 3 cebule czerwone
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
  • 30 gram parmezanu
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaronu nie płukamy zimną woda po ugotowaniu. Gdyby ktoś chciał samodzielnie przygotować makaron zapraszam do działu potrawy mączne.
Mięso mielone mielimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą. Doprawiamy, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jak mięso się podsmaży dodajemy cała puszkę pomidorów i przesmażamy aż pomidory zaczną się rozpadać.
Do piernika na funkcje grill i 240 st. C. wkładamy paprykę czerwoną (wydrążoną, przekrojoną na pół, skórą do góry), obraną cebule czerwoną (większe cebule przekrójcie na pół), czosnek pozostawiamy w łupinach. Grillujemy aż skórka z papryki będzie ciemna. Paprykę wkładamy w folię aluminiową i szczelnie zawijamy, aby zaparowała się -skórka wtedy lepiej odchodzi. Po obraniu papryki, obieramy czosnek z łupin i wrzucamy razem z cebulą do blendera. Miksujemy na jednolitą masę - purée. Przelewamy na patenie z mięsem, łączymy składniki, przesmażamy i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Dodajemy gorący makaron i razem mieszamy.
Można dodać na koniec pokrojone czarne oliwki i udekorować parmezanem.

Smacznego