sledzie-korzenne-smazone-sledzie-z-suszonymi-grzybami-109.jpg

PRZYGOTWANIE:
Rybę płuczemy w letniej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy z dwóch stron solą. Pozostawiamy na ok 10 min., aby sól przeszła w rybę. Następnie na patelni rozgrzewamy masło. Rybę obtaczamy w mące krupczatce z każdej strony. Wkładamy na rozgrzaną mocno patelnie i smażymy, w zależności od grubości tuszki, około 3-4 min z każdej strony. Masło powinno być do połowy tuszki. Rumianą rybę przerzucamy na drugą stronę i również smażymy około 3-4 min. Usmażoną rybę przekładamy na talerz wyłożony papierem i odsączamy delikatnie z każdej strony. O dodatkach do ryby będzie później teraz spróbujcie ją skrapiać sobie delikatnie cytryną.
SMACZNEGO