SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg dorsza
  • mąka krupczatka
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • masło

PRZYGOTOWANIE:

Rybę kroimy na kawałki szerokości ok. 4-5 cm. Solimy zostawiamy na chwilę, aby ryba się zamarynowała. Obtaczamy w mące krupczatce i smażymy na rozgrzanym oleju. W zależności od grubości ok. 3 minut z każdej strony.

SOS:
Paprykę wkładamy do piekarnika nastawionej na opcję grill w 240 st. C. Pieczemy aż skórka zacznie być ciemna. Wkładamy do folii aluminiowej i czekamy aż zaparuje. Ściągamy skórkę. Kroimy na paseczki.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę pokroją w pół piórka. Podsmażamy, gdy będzie miękka dodajemy starkowaną na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Dodajemy masła, żeby nie było za suche i dalej przesmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów wraz z sokiem, dolewamy wody lub bulionu warzywnego, aby powstał sos. Dokładamy paprykę. Wszystko dusimy do miękkości marchewki. Na koniec, gdy warzywa będą miękkie doprawiamy (sól, pieprz, papryka w proszku słodka i wędzona) i dodaje sok z cytryny. Zagęszczamy koncentratem.

Możemy podawać jako danie gorące lub na zimno.