SKŁADNIKI:poledwiczki-z-indyka-z-jablkami-i-lubczykiem-508.jpg

4 cebule szalotki

2 polędwiczki z indyka

2 duże jabłka winne (ja używam renet)

50 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnek

kilka gałązek świeżego lubczyku

przyprawy: sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Do osobnego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku i posiekany świeży lubczyk, mieszamy i wcieramy w polędwiczki  - tak jak wcieramy balsam w ciało. Najlepiej pozostawić na 2 h w lodówce, aby przeszły marynatą. Siekamy na półpiórka szalotkę, obieramy i kroimy w dowolną kostkę jabłka. Układamy w brytfance jabłka, cebulę, gałązki lubczyku, a następnie polędwiczki. Pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 160 st. C.

Po upieczeniu sok z pieczenia, cebulę i jabłka miksujemy na jednolitą masę. Na mus kładziemy pokrojone polędwiczki. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.