Danie jarskie ale można je wzbogacić wędzonym boczkiem a do ciasta dodać majeranku.

pierogi-ruskie-z-majerankiem-116.jpg
CZAS PRZYGOTOWANIA:  40-60 min.
ILOŚĆ PORCJI: 45 sztuk
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: 2/5

SKŁADNIKI NA CIASTO:

300 gram mąki ja używam typ "00"
200 ml ciepłej wody
30 gram masła
szczypta soli
1 łyżka majeranku suszonego

SKŁADNIKI NA FARSZ:

300 gram ugotowanych ostudzonych ziemniaków
300 gram twarogu półtłustego lub tłustego
sól, pieprz, majeranek
opcjonalnie:
1 duża cebula
100 gram surowego wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE:

To ciasto jest nieco inne. Robione na ciepło bez jajek, ale dzięki temu jest bardzo delikatne i łatwo się wyrabia.

Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, majeranek i połączyć z wodą i z rozpuszczonym masłem. Wyrobić. Odstawić na 30 min. przykryć bawełnianą ściereczką lub owinąć folią spożywczą, aby nie zeschło się.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce, ser twarogowy połowę miele a połowę kruszę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. I na tym kończy się tradycyjny farsz. Ale z racji, że uwielbiam mięso smażę pokrojony w kostkę, wędzony na surowy boczek. Gdy jest rumiany wyciągam a na smalcu, który się wytopił podsmażam cebule, dodaje szczyptę cukru i podsmażam na lekko złoty kolor, doprawiam solą. Boczek z cebulą miele w maszynce  i dodaje do masy z sera i ziemniaków. Wszystko razem łącze i wyrabiam na jednolitą masę.

Z ciasta wałkuje cienki placek i wycinam szklanka okrągłe kółka. Nakładam farsz i zaciskam ranty.

Wrzucam do wrzątku i gotuje na małym ogniu 2 min. do czasu wypłynięcia.
Podaje gorące okraszone podsmażoną cebulką z boczkiem.