Czas na szparagi. Oto propozycja pożywnego, pysznego śniadania

grillowane-szparagi-z-jajkiem-w-koszulce-z-aksamitnym-sosem-na-chrupiacej-grzance-413.jpgSKŁADNIKI:

3 jajka (1 całe, 2 żółtka)

6  szparagów (białe/zielone)

kilka gałązek szczypioru

100 ml śmietany kremówki pow. 30%

20 g masła

odrobina soku z cytryny

pieprz czarny mielony

sól himalajska

gałka muszkatołowa

2 łyżki octu

1 łyżka cukru

oliwa z oliwek

bułka

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy szparagi. Odłamujemy twardą dolną część szparagów. Obieramy obieraczką od dołu ku górze, pozostawiając całą górną część, tzw. kwiat. Tak przygotowane wkładamy do gotującej się wody z cukrem, odrobiną soli i octem. Parzymy około 7 minut, nie wkładając ich górnej części . Super, jeżeli macie specjalny garnek do szparagów. W czasie, kiedy gotują się szparagi, przygotowujemy jajko i sos.

Zagotowujemy wodę z 1 łyżką octu i 1/2 małej łyżeczki soli. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz, mieszamy wodę, aby powstał wirek i wlewamy rozbite jajko. Delikatnie mieszamy, aż białko otuli żółtko. Pozostawiamy w gorącej wodzie przez  około 4 minuty. Następnie wyciągamy jajko łyżką cedzakową. Jajko w koszulce ma mieć ścięte białko, ale idealnie rozpływające się żółtko.

Sos. W garnku rozgrzewamy śmietankę kremówkę, gdy  się podgrzeje, dodajemy 2 żółtka i energicznie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz gałką.

Wyciągamy szparagi, przecinamy wzdłuż na pół i grillujemy na patelni grillowej (możemy lekko skropić oliwą z oliwek). Bułkę skrapiamy oliwą z oliwek i również grillujemy.

Na talerzu układamy bułkę, szparagi, jajko, sos i dekorujemy szczypiorkiem.

Smacznego i udanego dnia