A oto przepis na domowe faworki. ten przepis troche lat już ma ale co jakiś czas ulega modyfikacją za to jest po prostu idealny.
SKŁADNIKI:
1 kg mąki tortowej, przesianej przez sitko
1 kostka masła
5 jajek całych
1 śmietana 18% - gęsta
2 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 l oleju rzepakowego
2 kostki smalcu do smażenia
1 surowy ziemniak
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ubijamy - najlepiej wałkiem około 5 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto - im cieniej, tym będą bardziej kruche, im grubsze, tym będą bardziej pulchne.
Faworki smażymy w gorącej mieszance dwóch kostek smalcu i butelki oleju, aż będą złote. Małym trikiem jest dodanie obranego ziemniaka do tłuszczu, w którym będziemy smażyć faworki, aby się nam one nie spaliły. Po usmażeniu wykładamy na papier aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują posypane cukrem puder i cynamonem.
Smacznego :)