A oto przepis na domowe faworki. ten przepis troche lat już ma ale co jakiś czas ulega modyfikacją za to jest po prostu idealny.

SKŁADNIKI:babcine-faworki-588.jpg

1 kg mąki tortowej, przesianej przez sitko

1 kostka masła

5 jajek całych

1 śmietana 18% - gęsta

2 łyżki spirytusu

2 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 l oleju rzepakowego

2 kostki smalcu do smażenia

1 surowy ziemniak

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ubijamy - najlepiej wałkiem około 5 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto - im cieniej, tym będą bardziej kruche, im grubsze, tym będą bardziej pulchne.

Faworki  smażymy w gorącej mieszance dwóch kostek smalcu i butelki oleju,  aż będą złote. Małym trikiem jest dodanie obranego ziemniaka do tłuszczu, w którym będziemy smażyć faworki, aby się nam one nie spaliły.  Po usmażeniu wykładamy na papier aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują posypane cukrem puder i cynamonem.

Smacznego :)